Nieuws

Succesvolle missie naar Moermansk en Arctic Logistics conferentie

Gepubliceerd op
28 mei 2013

Wageningen UR heeft deelgenomen aan de missie naar Moermansk, georganiseerd op 9 en 10 april 2013 door het Nederlands Consulaat in Sint Petersburg. Het belangrijkste doel was om te verkennen welke wetenschappelijke expertise aanwezig is in noordwest Rusland en om te zoeken naar mogelijkheden voor wetenschappelijke samenwerking. Ook is tijdens de Arctic Logistics Conferentie een presentatie gegeven over duurzame havens en scheepvaart.

Dankzij de inspanningen van het consulaat, waren Natasha Valeeva (LEI) en Bas Bolman (IMARES) in staat om met een grote verscheidenheid aan organisaties te praten.

Interessante gesprekken zijn gevoerd met organisaties zoals het Murmansk Marine Biological Institute, PINRO, Murmansk State Technical University en het Wereldnatuurfonds in Rusland.

Onderwerpen zoals ballastwater, invasieve soorten en biologische indicatoren werden besproken. De kern van de toekomstige samenwerking is de combinatie van IMARES-expertise in gematigd klimaat over ballastwater, invasieve soorten en de biologische indicatoren en de Russische ervaring over deze onderwerpen in het Noordpoolgebied. De volgende stap is om de samenwerking op gang te helpen in bestaande of nieuwe projecten in het Noordpoolgebied.

Boskalis en Wageningen UR presenteren op Arctic Logistics conferentie

Bas Bolman gaf een presentatie over duurzame havens en scheepvaart.
Bas Bolman gaf een presentatie over duurzame havens en scheepvaart.

Tijdens de missie in Moermansk, werd op 9 april 2013 de derde Arctic Logistics conferentie gehouden. De organisatie van de conferentie nodigde Royal Boskalis Westminster en Wageningen UR uit om een presentatie te geven over duurzame havens en scheepvaart. Bas Bolman vertegenwoordigde beide organisaties.

In zijn presentatie ging hij in op de uitdagingen voor de toekomstige havenontwikkelingen binnen het zogenaamde “Moermansk Transport Hub”-project. Vervolgens legde hij de innovatieve aanpak van Building with Nature uit: het gebruik van de potentie van de natuur bij het aanleggen van mariene infrastructuur en het betrekken van stakeholders bij de ontwerpfase van het project om commitment te creëren. De presentatie eindigde met drie succesvolle Nederlandse voorbeelden van Building with Nature: de zandmotor, de ecologische winput en de oesterriffen.